„În timp ce studiile anterioare au arătat că somunul pe perioade scurte de timp este asociat cu obezitatea şi cu apariţia diabetului, noi am descoperit că şi 30 de minute de somn pierdute pe zi pot avea efecte semnificative în ceea ce priveşte obezitatea şi rezistenţa la insulină”, a declarat profesorul Shahrad Taheri, cel care a condus noua cercetare.
Din cauza obligaţiilor sociale şi de muncă pe care le au, oamenii tind să piardă destul de mult timp alocat, în mod normal, somnului în zilele de muncă pe care încearcă să în recupereze în weekend. Aceasta este însă o practică greşită care poate duce la dereglarea metabolismului şi astfel poate accelera evoluţia diabetului zaharat de tip 2.
La studiu au participat 522 de pacienţi care au fost diagnosticaţi recent cu diabet de tip 2. Acestea au ţinut „jurnale de somn”, în care şi-au notat orele de de somn din fiecare zi şi au calculat cât somn au pierdut în fiecare zi de muncă. La final, cercetătorii le-au măsurat înălţimea şi greutatea pentru a vedea dacă suferă sau nu de obezitate, le-au măsurat circumferinţa taliei şi le-au făcut analize de sânge.
Datele au fost comparate cu cele ale participanţilor care au dormit pe o perioadă adecvată în timpul săptămânii şi s-a ajuns la concluzia că cei care nu dormeau aveau cu 72% mai multe şanse să fie obezi şi că la 6 luni, lipsa somnului putea fi asociată cu obezitatea şi rezistenţa la insulină, femomen în care organismul nu mai răspunde adecvat la insulina din sânge).
La 12 luni, pentru doar 30 de minute de somn pierdut pe zi, riscul obezităţii şi al rezistenţei la insulină crescuse deja cu 17%, respectiv cu 39%.
Sursă: Science Daily